Eksemtäcke

Eksemtäcke

Skydda din häst mot eksem med ett eksemtäcke. Under sommarhalvåret drabbas många hästar av sommareksem, även så kallat insektsallergi. Det beror oftast på att hästen har utvecklat en kronisk allergi mot knottens saliv och får eksem av knottets bett. 

 

Det är främst ponnyer och importerade islandshästar som drabbas av sommareksem men även svenskfödda hästar kan få dessa besvär. Sommareksem orsakar klåda och lidande för hästen och ett eksemtäcke kan lindra besvären genom att skydda hästens kropp mot både insekter och sol.

Det är viktigt att du lägger på täcket tidigt på säsongen, innan insekterna blivit fullt aktiva, och sedan har på täcket tills insekterna försvinner. Det är viktigt att du inte tar bort täcket för tidigt under säsongen och knotten försvinner ofta efter några frostnätter på raken. 

Vi erbjuder många olika varianter tillverkade i material med eller utan UV-skydd, så här gäller det att hitta ett täcke som passar just din häst. Även huvudet kan vara ett väldigt utsatt område och vi har eksemtäcke både med eller utan skydd för hästens huvud. Eksemtäcken har ofta ett inbyggt UV-skydd för att skydda mot solens skadliga UV-strålning. UV-skyddet kan även hjälpa mot soleksem som många hästar lider av på sommarbetet när pälsen exponeras under ständig solpåverkan.

Soleksemet yttrar sig som vätskande blåsor, rodnad, klåda och håravfall. Eksemet sätter sig oftast runt mulen/nosryggen, man, svans eller vid manken. Det är ofta hästar med bläs, vita ben eller rosa mule som drabbas Om du har en häst med ljus mule bör du smörja in den med UV-skydd (solkräm) för att undvika brännskador från UV-strålningen. 

Skillnaden mellan ett eksemtäcke och ett flugtäcke är att eksemtäcket har tätare tyg som täcker större delar av kroppen så knotten inte kommer åt att bita på hsätens hud. Ett täcke med tätare tyg är ett bra första steg för att hjälpa hästen mot sin överkänslighet men du kan behöva kombinera det med andra produkter för att få full effekt, exempelvis flugspray. 

Eksemtäcken tillverkas ofta i det slitstarka meterialet polyester. Polyester är ett lätt och andningsbart material som både är slitstarkt och snabbtorkande efter en regnskur. På många täcken är polyestern behandlad med ett UV-skyddande medel för att göra det beständigt mot solens UV-strålar. 

Undvik skav genom optimal passform. Det är vanligt med resår (kring bakben/bål) och utåtvända sömma för att undvika obehag och skavsår på hästens päls. Det är mycket viktigt att din hästs täcke är i rätt storlek för att undvika skav som kan tillkomma om hästen använder ett för litet täcke. Se gärna till att spännen och remmar är justerande efter hästen så att täcket sitter optimalt för bästa effekt. TIPS! Det absolut bästa tricket för att förlänga livslängden på din hästs täcke är att köpa ett täcke i rätt storlek och sedan justera alla spännen efter hästens kropp. Genom ett välanpassat eksemtäcke undivker du onödig stretchning av resårband och minskar risken för att tyget repas sönder i grenar och dyligt.

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen